Objavljeno na 2022-06-07

Namještaj birajte prema funkcionalnosti

Namještaj birajte prema funkcionalnosti

Pri uređenju i odabiru namještaja bilo koje prostorije u stanu ili kući osnovna ideja je definisati njenu namjenu i u skladu s tim odabrati namještaj. Jednom kad ste odabrali i namjestili osnovne komade namještaja sve ostalo možete s vremenom nadopunjavati, unositi nove dekorativne detalje ili pak mijenjati stilove ovisno o raspoloženju, godišnjem dobu ili nekim drugim kriterijima.

Namještaj birajte prije svega prema funkcionalnosti, načinu i svrsi korištenja, a zatim prema veličini dnevne sobe i prema raspoloživim financijskim sredstvima. Dnevni boravak može služiti isključivo za odmor, porodično okupljanje, druženje s prijateljima, ali ovisno o vašim potrebama tu možete namjestiti i trpezariju, radni kutak ili mali dječji kutak za igru. Dobro namještena soba je ona koja ispunjava sve vaše potrebe, a u manjim domovima dnevni je boravak često multifunkcionalan.

Za multifunkcionalne dnevne sobe najbolje je odabrati otporan i robustan namještaj, koji je izrađen od materijala podgodnih za lagano održavanje i čišćenje, savjetuju iz firme Berre. To se posebno odnosi na porodicu sa malom djecom ili većim brojem članova, dok si samci ili bračni parovi bez djece mogu priuštiti i osjetljivije komade namještaja.

Također iz firme Berre preporučuju da pri uređenju vodite računa o dimenzijama prostorije i napravite detaljan plan razmještaja. Mali prostori zahtijevaju više planiranja kako bi se dobila što optimalnija iskorištenost pa su takve dnevne sobe u većini slučajeva i najbolje namještene i uređene.

Osnovu pri namještanju dnevne sobe čine naslonjači za sjedenje, sofe, kauči ili ugaone garniture, stolić, prostor za tv i eventualno komode ili police. Nakon odabira tih komada namještaja možete prijeći na eventualne dodatne komade, dekoracije i osvjetljenje. Svaki komad namještaja mora se slagati s ostatkom kako bi se izbjegla kaotičnost, a vrlo je važno odabrati i osobni stil dnevne sobe.

Iako postoji bezbroj tematskih načina uređenja i namještanja dnevnog boravka, svi se ipak svode na nekoliko temeljnih stilova, a koji uključuju tzv. moderni, tradicionalni, casual i antikni stil. Moderni stil namještaja karakteriziraju ravne linije i minimalizam, a od boja prevladavaju bijela, bež ili neka druga neutralna boja. Od materijala za izradu namještaja koristi se staklo, metal i sjajni glatki materijali poput crne lakirane plastike.

Tradicionalni namještaj odiše elegancijom s tendencijom ozbiljnosti i formalnosti, a može uključivati detalje poput izrezbarenih ručki ili postavljenih i tapeciranih nogica naslonjača. Boje variraju od bjelokosne do jarkih nijasi crvene ili drugih boja. Casual namještaj poziva na opuštanje i odmor, a materijali su uglavnom išarani sitnim uzorcima. Antikni namještaj bazira se uglavnom na francuskom, talijanskom i španjolskom stilu, a napravljen je od prirodnih materijala, uglavnom drveta uz dominaciju zemljanih boja.

Pročitajte više članaka

Kako odabrati pravi namještaj za dnevni boravak

Kako odabrati pravi namještaj za dnevni boravak? Jedna od najčešćih grešaka u interijerima je neadekvatna veličina sjedećeg namještaja u dnevnom boravku – velike garniture ugurane […]

Namještaj birajte prema funkcionalnosti

Namještaj birajte prema funkcionalnosti Pri uređenju i odabiru namještaja bilo koje prostorije u stanu ili kući osnovna ideja je definisati njenu namjenu i u skladu […]