Objavljeno na 2022-06-07

Kako odabrati namještaj koji će izdržati duži niz godina

Kako odabrati namještaj koji će izdržati duži niz godina

Jedan od tri bitna kriterija prilikom uređenja doma, uz funkcionalnost i estetiku, jest odabrati komade koji će trajati i stvarati bezvremensko ozračje. Evo kako ćete to postići u svome životnom prostoru!

Svi koji imaju iskustva u opremanju doma, bilo da je riječ o praznom prostoru ili adaptaciji, znaju kako je to dugotrajan i nimalo lagan posao. Puno je kriterija koje treba zadovoljiti. Svi bismo naime htjeli da imamo namještaj i detalje koji će biti po našoj mjeri i ispuniti sve potrebne funkcije, a usto imati jaku estetsku komponentu i privlačiti poglede. Želimo na koncu dom u kojem ćemo uživati i osjećati se ugodno, ali i biti okruženi stvarima koje će trajati.

PLANIRANJE BUDŽETA I DEFINIRANJE POTREBA

Ponekad u odabiru komada za dom prevagne estetika, pa imamo element koji nam se sviđa, ali mu možda nedostaje funkcionalnosti i kvalitete. No, događa se i suprotno, naročito kada opremamo vikendice, stanove za najam, turističke apartmane ili male prostore kao i one u kojima žive mala djeca. Tada sve podredimo funkcionalnosti i praktičnosti, pa nam nedostaje atmosfere i ljepote. A bez njih nijedan interijer neće biti cjelina.

Stoga je bitno planiranje svih segmenata, a prije njih definirati budžet. Stavite na papir iznos, kao i specifičnosti prostora – namjenu, dimenzije, pozicije vanjskih i unutarnjih otvora kako ne biste imali komade o koje ćete zapinjati ili zakloniti dotok prirodnog svjetla. Zadane dimenzije omogućuju vam i da nabavite namještaj koji će biti proporcionalan ostalim elementima, kao i prostoriji.

U ŠTO SE NAJVIŠE ISPLATI ULOŽITI?

U odabiru namještaja krenite od prioriteta, a to su osnovni komadi. Oni će ovisiti o namjeni prostorije. U trpezariji će ti biti stol i stolice, u kuhinji nužni aparati, sudoper i radna površina, u dnevnom boravku sjedeći namještaj, u spavaćoj sobi ležaj i ormar, u hodniku cipelar i vješalica, a u kupaonici tuš kabina ili kada, umivaonik i WC školjka. Bez ovih ključnih komada ne mogu funkcionirati prostorije u našem domu, pa je potrebno u uređenju naglasak staviti na njih, naročito ako vam je budžet ograničen.

SJEDEĆI NAMJEŠTAJ – SOFE, GARNITURE I STOLICE

Odabir modela sofe, kutne garniture i fotelje ovisit će prije svega o dimenzijama prostorije, poziciji vrata i prozora kao i našim potrebama. Oni su centralni komadi u svakom dnevnom boravku, kao što su to stol i stolice u trpezariji.

Savjet iz Berre firme jeste da je bitno isprobati svaki komad koji ima potencijal postati dijelom doma. Isprobavanje je bitno ne samo da osjetite kvalitetu jastuka i sjedišta te udobnost i čvrstoću, nego i da vidite odgovara li model vašim potrebama, kao i tjelesnim karakteristikama i stanju. Prilikom isprobavanja imajte na umu da veća tvrdoća sjedišta ne znači i trajnos. Također Berre proizvođač savjetuje da imate na umu da veće punjenje, odnosno veća spužva kvalitetnije spužve kao npr. 32 DNS spužve koje koriste veliki proizvođači mogu dugo zadržati prvobitni oblik.

Birate li model na razvlačenje, provjerite kako funkcionira mehanizam slaganja ležaja te kako je ležati na njemu. Ako će se ležaj upotrebljavati rijetko, onda ne morate inzistirati na kvaliteti madraca.

Kao i kod ormara, bitna je konstrukcija te punjenje (ako je riječ o tapeciranom odnosno ojastučenom namještaju). Mnogi prednost daju tzv. madrac punjenju s oprugama, no današnja tehnologija proizvodi i vrlo kvalitetne spužve, koje su također dobra i trajna opcija kao punjenje. Isto vrijedi i za pjenu, a dobra kombinacija su oba materijala.

Pregledajte i spojeve i uglove kako su ‘sljubljeni’ i jesu li dovoljno čvrsti. Kod spojeva na drvenim dijelovima ne bi se trebali vidjeti tragovi ljepila. U svakom slučaju, bolje je birati drveni namještaj koji je spojen tiplama ili zupčastim preklopima.

LEŽAJEVI I KREVETI

U modi su tapecirani modeli kreveta, no drveni ili od uzorka drveta nikada neće prestati biti aktualni. Razmislite o metalnim krevetima, odnosno metalnoj konstrukciji jer je to model otporan na habanje i koji može izdržati svako opterećenje što ga čini dugotrajnim rješenjem.

Savjet iz fime Bere jeste da model o kojem također treba razmisliti je boxspring. To je ležaj nove generacije koji se sastoji od dva, a ponekad i tri dijela – donjeg, boxspring sanduka s džepićastom jezgrom te debljeg madraca koji dolazi na njega. Treći dio, nadmadrac, nije nužan, to je stvar izbora.

Pored konstrukcije i podnica, iznimno je bitno odabrati pravi madrac. Njega odabirete s obzirom na svoje potrebe – stil života, dob kao i zdravstveno stanje. Osim klasičnih madraca s oprugama, koje su često sinonim za trajnost, dajte priliku i madracima od memorijske ili neke druge vrste pjene.

I nemojte se ustručavati leći na izložene primjerke kreveta, kako biste mogli ocijeniti koji model je najbolji za Vas.

MATERIJALI, BOJE I UZORCI

Ne morate insistirati da namještaj poput ormara, polica, komoda, radne površine… bude od masivnog, punog drveta – današnja tehnologija stvorila je pločaste materijale u dekoru drveta ili nekoj boji i s njima nastaje namještaj visoke kvalitete.

Kada je o tapeciranom namještaju riječ, ne samo vrsta materijala nego i boja namještaja uvelike će utjecati na njegovu trajnost, naročito ako je u kućanstvu veći broj članova ili manje djece. Svjetlije tkanine su osjetljivije, pa se mnogi koji imaju djecu odlučuju za kožne sofe i kutne garniture, kao i one koje imaju skidive navlake. Isto tako, dobra opcija u ovome slučaju su i tamnije boje ili materijal koji je nije mat boje, nego ima nekoliko nijansi. Uzorci mogu biti ‘samozatajni’ – baš takvi, teško primjetni dok ne sjednete na stolicu, sofu ili tabure učinit će da su mrlje manje primjetne.

Provjerite obavezno i kvalitetu materijala – iskustveno, dok sjedite na nekom od potencijalnih komada te se informirajući podacima na deklaraciji, kažu iz firme Berre. Dobra kombinacija je vuna s umjetnim vlaknima, koji će omogućiti podatnost, ali i lakše održavanje. Također, sve tkanine imaju i oznaku klase materijala.

ORMARI, KOMODE I POLICE

Kod namještaja s frontama i ladicama bitno je vidjeti okove (unutarnje metalne dijelove koji spajaju fronte i samo kućište namještaja ili se nalaze s bočnih strana ladice), a isto tako i obradu rubova. Kvalitetni okovi i rubovi, uz adekvatnu brigu o namještaju, znači da ćete imati komade koje ćete godinama koristiti, ali i uživati u njima. U suprotnom, fronte će se s vremenom nakriviti, baš kao i ladice, a rubovi pohabati što narušava izgled.

Kada su ormari i komode s kliznim vratima, obratite pažnju na kvalitetu vrata i mehanizam pomicanja vrata koji treba biti dobro postavljen kako otvaranje i zatvaranje ne bi s vremenom postalo otežano. Testirajte sve ladice i fronte – otvarajte ih i vidite kako funkcioniraju te kako izgleda unutrašnjost namještaja.

Dizajneri savjetuju da prilikom odabira uzmemo u obzir i težinu namještaja – ne samo ormara, nego i ostalih ključnih komada. To je često signal koji upućuje jesu li materijal i izrada kvalitetni i otporni.

Pročitajte više članaka

Kako odabrati pravi namještaj za dnevni boravak

Kako odabrati pravi namještaj za dnevni boravak? Jedna od najčešćih grešaka u interijerima je neadekvatna veličina sjedećeg namještaja u dnevnom boravku – velike garniture ugurane […]

Namještaj birajte prema funkcionalnosti

Namještaj birajte prema funkcionalnosti Pri uređenju i odabiru namještaja bilo koje prostorije u stanu ili kući osnovna ideja je definisati njenu namjenu i u skladu […]